Pálmák

Kínai kenderpálma, vagy lószőrpálma (Trachycarpus excerlsa)
Hazája Kína, de a mediterránumban is elterjedt. Hazánkban mérsékelten télállónak bizonyult, takarással nagyon jól viseli a teleinket. Bár a 2001-2002. évi száraz hideg hómentes tél az állományban jelentős kárt okozott. A pálma teljes kipusztulása ritkán fordult elő, de a levelek erősen károsodtak. Ha nem tud a pálma közepébe csapadék vagy pára bekerülni - amely a hideg hatására megfagy és szétfeszíti a növekvő csúcsot, a fiatal leveleket- nem lehet visszafordíthatatlan kár növényeinkben. A növény közepébe került pangó víztől kipusztulhatnak a fiatal levelek a takarás alatt is. Pálmánk egy év alatt 8-10 levelet hoz.

Téli takarás: Az első kisebb fagyok után célszerű elkészíteni. A pálma leveleit a levélnyélnél összekötjük, majd pálmánk köré 2-3 rétegben lazán nádszövetet tekerünk. A csapadék víznek a növény közepébe való bejutásának elkerülése végett kis fóliát vagy vödröt teszünk. Azonban előtte a pálma és a nádszövet közötti részt faforgáccsal kitöltjük. Ezzel a módszerrel -10-15 C fokig tökéletesen telelnek pálmáink. Ne feledjük a pálma igaz, hogy télálló, de nem őshonos hazánkban. A kertészeti egyetemen kb. 30 éves, valamint a Tétényi úti kórház mögött szintén kb. 30 éves növény található. Ezek takarás nélkül vészelték át az elmúlt teleket - bár meglehetősen védett fekvésben vannak.

Ültetés: Talajra nem igényes, általában virágföld vagy kerti föld megfelelő. A növény nagyságától kb. 50X50X80 cm mély ültető gödröt készítünk. Aljára 20 cm-es rétegben sódert teszünk - a csapadékvíz (pangó) elvezetésére, majd 20-30 cm föld, és erre kerüljön pálmánk földlabdája. Földdel való betemetés után alaposan beöntözzük. Cserépbe ültetve szabadban télen nem tanácsos tartani, a gyökérzet átfagyása miatt.

Golgotavirágok

Örökzöld vagy félörökzöld, fás szárú, kacsos kúszónövények. Melyeket jellegzetes, különlegesen szép virágaikért ültetnek. Ősszel fejlődnek a gömbölyű, vagy tojásdad, éretten sárga / narancsszínű / fekete ehető termései.
Mérsékelten fagytűrőek, de vannak fagyérzékeny fajtái is (min. 5-16°C). Tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajon, napon vagy félárnyékban fejlődnek a legjobban. A teljes növekedési időszakban bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk. A szárak támasztékot igényelnek, a túl sűrűvé vált növényeket ajánlatos kissé megritkítani, tavasszal visszametszeni.

Hagymás, gumós, rizómás növények

Hazánkban talajlakó növények. Általában tavasztól őszig tart a növekedési periódusuk és téli pihenési idő szükséges nekik, mikor gyakran elvesztik lombjukat és visszahúzódnak a talajba.
Három nagy csoportba sorolhatjuk őket: dísznövények, fűszernövények és gyógynövények. Különösebb gondozást nem igényelnek, mérsékelten vízigényesek.

Húsevő, rovaremésztő növények

Dionea muscipula - vénusz légycsapója
A nemzetség egyetlen faja, örökzöld rovaremésztő, levélrozettás évelő. Fagyérzékeny, min 5°C-ot kíván. Mocsári növény, részleges árnyékot és nedves környezetet igényel. Ültetőanyagként tőzeget használjunk, melyet tartsunk állandóan nyirkosan.
Drosera - harmatfű
Örökzöld, évelő rovaremésztő növények. Vannak teljesen télálló és fagyérzékeny egyedek is. Mocsárlakó növények. Napos fekvést, tőzegmohás, ki nem száradó talajt igényelnek.
Nephentes - kancsóka
Örökzöld, főként epifiton (fán élő) évelők. Rovarfogásra és emésztésre módosult, fedeles, színes lelógó kancsókat formázó levelekkel. Függő kosarakban nevelhetőek. Fagyérzékeny növények (min. 18°C-ot igényelnek). Nedves, tápanyagdús tőzeggel és mohával kevert talajt és részleges árnyékolást igényelnek.
Pinguicula - lápi hízóka
Örökzöld, évelő rovaremésztő növények. Nyáron hozzák ibolyaszerű szép virágaikat, ragadós leveleikkel fogják és emésztik meg a rovarokat. Érdemes cserépbe ültetve, levéltetvek által veszélyeztetett szobanövények közelébe helyezni őket. Vannak teljesen télálló és fagyérzékeny (min. 7°C-ot igénylő) egyedek is. Mocsárlakó növények. Napos fekvést, tőzegmohás, ki nem száradó talajt igényelnek.
Sarracenia - szaracénfű, kürtvirág
Lombhullató vagy örökzöld rovaremésztő növények. Rovarcsapdára módosult levelei csuklyás csúcsban végződnek. Fagyérzékenyek, min. 5°C-ot igényelnek. Napon vagy részleges árnyékban nevelhetőek, állandóan nedves, tőzeges-mohást talajt igényelnek - Kivéve télen, mikor hűvös és kissé szárazabb környezetre van szükségük.
Utricularia - rence
Lombhullató vagy örökzöld, évelő rovaremésztő vizinövények. Hólyagszerű, rovarfogásra módosult, a zsákmányt meg is emésztő levelekkel. A legtöbb kapható faj szabadon úszó. Fagytűrő és fagyérzékeny (min. 7°C) fajtái is vannak. Néhány faj kizárólag trópusi akváriumba való, a szabadföldi medencében tartott fajok teljes napot igényelnek. A túlságosan elszaporodott, vagy algával benőtt növényzetet ritkítani kell. Hazánkban több fajtája is honos.

Vizi növények

A Magyarországon forgalomban lévő vizinövények általában három kategóriába sorolhatóak: fagyálló -kerti tóba való- növények, nyáron szabadtéri tartást, de télen teleltetést igénylő növények és csak a kimondott akváriumi körülmények közt tartható vizinövények.
Különösebb gondozást nem igényelnek, többségüket különlegesen szép virágaik teszik díszítő értéküvé. Vannak talajlakó, víz tetején úszó és vízben lebegő növények is. Fontos jellemzőjük, hogy díszítő értékükön kívül, a víztisztitás és a természetes egyensúly fenntartását, valamint a vízben élő állatok táplálékául, búvó- és szaporodóhelyéül is szolgálnak.
Tündérrózsa, tavirózsa - Nymphaea
Lombhullató, nyáron virágzó vizinövények, melyekeket úszó, rendszerint kerek leveleikért és jellegzetes élénk színű virágaikért ültetnek. Vannak télálló és fagyérzékeny fajtái is. Nyitott, napos elhelyezést és állóvizet igényelnek.
Nymphaea alba: fehér tavirózsa, télálló, levelei sötétzöldek. Nyáron nyílnak a csésze alakú, félig telt, fehér, 10cm átmérőjű virágai, melynek közepe aranysárga.