Orchideák steril táptalajon - Orchidea magoncok nevelése

A táptalajon nevelt növényeket lehetőleg fényes helyen, de a közvetlen napfényt elkerülve kb. 25 C-on tároljuk (a napfény hatására az üvegben megfőhetnek a növények). A lepkeorchideák még magasabb hőmérsékleten 25-30C-on fejlődnek a leggyorsabban.

Kerüljük el a hirtelen hőmérséklet ingadozásokat, a huzatot. Semmiképp ne nyissuk ki az üveget, ne sértsük meg a fólia borítást.

Amennyiben a táptalajon elváltozások (baktériumok vagy penésztelepek) jelentkeznek, kénytelenek vagyunk a növényeket kiültetni (ez általában a sérült fólia következménye).

Magoncok kiültetése

A növényeket addig érdemes a táptalajon hagyni, amíg nőnek, és egymást nem akadályozzák a fejlődésben. Minél erősebbek a nővények a kiültetéskor, annál könnyebben vészelik át az egészet. Legjobb időpont a kiültetésre tavasszal van, de hagyhatjuk a növényeket nyár közepéig erősödni, ha még gyengének tűnnek.
A legtöbb palánta a túl nedves tartás miatt pusztul el. Mindenesetben kerüljük el a pangóvizet, ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor inkább az öntözés helyett csak permetezzünk.

Kiültetés menete:

Először készítsük elő az ültetőközeget, ez lehet bolti orchidea közeg (gyakran kevésbé alkalmas), nagyobb mennyiségnél célszerű magunknak kikeverni (vörös v. mediterrán fenyő kéreg, novobalt tőzeg és faszén keveréke). Minél vékonyabb gyökerű növényről van szó, annál finomabb legyen a közeg.

Ezután szedjük ki a növényeket az üvegből, ha túl erősen kapaszkodnak a táptalajba, akkor az üveg alját kézzel óvatosan ütögetve fellazítjuk a táptalajt, ez leválik az üvegről, így óvatosan a táptalajjal együtt kivehetjük a növényeket. A gyökerekről leválasztjuk a táptalaj darabokat, majd kézmeleg vízben lemossuk a maradékot. A növényeket óvatosan válasszuk szét, amennyiben ez nem lehetséges ne erőltessük. Az elhalt gyökereket vágjuk le.

Kezeljük őket megelőzőleg gombaölő szerrel (merítés v. permetezés), ez lehetőleg szélessávú legyen (több gombabetegségre jó) és semmiképp ne réztartalmú. A sebeket kezelhetjük faszén porral vagy őrölt fahéjjal.

A növényeket lehetőleg sűrűn ültessük, így jobban fejlődnek. Arra azonban ügyeljünk, hogy a gyökerek töve kilátsszon (kivéve szabadföldiek), így elkerülhető a tőrothadás.

Mivel a növények az üvegben a magas páratartalomhoz szoktak, ezért néhány hétig magasabb páratartalomra van szükségük, amit fokozatosan csökkentünk. Pl. palántanevelő, szobai üvegház, aminek a fedelét naponta egy-egy órára leveszzük, majd ezt az időt növeljük. 1-2 hét után hagyjuk egy állandó szellőző nyílást, így kicsit magasabb marad a páratartalom és a növények jobban fejlődnek. Az öntözést ne vigyük túlzásba, tápoldatozni ráérünk egy hónappal a kiültetés után (pl. 0,5ml Wuxal / 1l víz).

Két héttel a kiültetés után ismételjük meg a gombaölőszeres kezelést.
Kezdetben erősebben kell árnyékolni, és a megfelelő fejlődés érdekében télen is érdemes biztosítani a 20-25 C-os hőmérsékletet.

Szabadföldi orchideák (pl. Bletilla striata) kiültetése:

A különbség csak az ültetőközeg összetétele: 1 rész novobalt tőzeg, 1 rész natúr tőzeg, kevés homok és perlit.
Mikor a növények megerősödtek az előző keverékhez adjunk egy rész általános virágföldet, és ültessük bele a növényeket rikábban.

Orchideák steril táptalajon

Kiemelt ajánlataimat a híreknél tekintheti meg!

Jelmagyarázat:

"Orchideák steril táptalajon": 180 ml-es üveg / átlagosan 4-5 db növény